Blogopmaak

Het belang van een goede nachtrust

Pascal de Natuurman • feb. 08, 2024

Een goede nachtrust houdt je vitaal

Goede nachtrust

De hele natuur komt tot rust in de winter, de dagen zijn kort en de nachten zijn lang. De meeste dieren gaan slapen als het donker wordt. Dat betekent automatisch ook dat ze in de winter meer rust pakken. Want alle dieren vinden het fijn om lekker te slapen.


Alleen de mens verzet zich wel eens tegen de slaap en probeert deze verloren tijd te minimaliseren. Ons programma is vaak zo vol dat we pas laat in de avond aan onszelf toekomen. Maar ook dat hebben we nodig om ons compleet mens te voelen. De mens gaat ook doorgaans veel te laat naar bed en betreurt dat nog wel eens in de ochtend. Veel mensen zijn dan ook voortdurend moe. Dat is jammer want de slaap is echt een wonderschoon middel van de natuur om de vitaliteit te versterken.


Je zou de parallel kunnen leggen tussen de verschillende fases van de dag en de seizoenen. De ochtend is dan de lente, jong pril en fris en vol levensenergie om de nieuwe mogelijkheden van de dag te realiseren. De middag is de zomer, het is licht en alle activiteiten zijn in volle bloei. De avond is dan de herfst met zijn warme kleuren en schemering. Ten slotte is de nacht de winter van de dag, waarin het donker is en er rust heerst. Alles heeft zich teruggetrokken om in alle rust en stilte kracht op te doen en op te laden.


Het is dan ook een investering in jouw eigen vitaliteit als je in de winter wat meer in het ritme van de natuur meebeweegt. Dus besteed in deze tijd eens wat meer aandacht aan uitrusten en meer tot jezelf komen door jezelf voldoende ontspanning en nachtrust te gunnen. Slaap is een van de belangrijkste levensfuncties, waarbij je de energie weer oplaadt. Terwijl je rust werkt je lichaam hard aan het herstel en groei. En dit komt jouw natuurlijke zelfgenezend vermogen van je lichaam ten goede.


Wat gebeurt er allemaal tijdens een goede nachtrust?

Tijdens je slaap worden hormonen in de bloedstroom gebracht die onmisbaar zijn voor een gezond lichaam. Groeihormonen, bijvoorbeeld. Alleen al daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende nachtrust krijgen. Volwassenen hebben deze groeihormonen overigens ook nodig voor het lichamelijk onderhoud en herstel. Ze zorgen voor celvernieuwing in de huid, helpen spier- en bindweefsel opbouwen en versterken de botten. Door eenvoudigweg genoeg te slapen, zullen wondjes beter helen en ziektes sneller genezen. Het is niet voor niets dat je de neiging hebt om veel te slapen als je je niet lekker voelt.

Wanneer het buiten donker wordt, maakt je lichaam het stuur hormoon melatonine aan, dat aanzet tot rust en ontspanning en dat je lichaam 's nachts helpt zich van schadelijke stoffen te ontdoen. Ook als je gewoon gezond bent, zorgen die opbouwende krachten tijdens de slaap ervoor dat je verfrist en versterkt weer wakker wordt. Het is daarbij wel van belang dat je je biologische klok, die reageert op daglicht, niet al te veel verstoort door bijvoorbeeld nachtbraken, want dat heeft een enorme invloed op de stofwisseling; het insulineniveau in het bloed gaat dan sterk omhoog. Dat zorgt er dan voor dat allerlei systemen in de war raken en tegen elkaar in gaan werken.


Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor je geest als je lichaam.

Slaap je te weinig heeft dat een negatief effect op je mentale functioneren en je reactievermogen loopt dan terug. Slaap je extreem kort gedurende 5 dagen dan kun je heel ernstig ontregeld raken. Slaap je voldoende of net iets langer, dan werkt jouw geheugen die dag beter en beschik je over een betere aandachtsspanne. Maar niet alleen de duur, maar ook de slaapkwaliteit is belangrijk voor hoe je functioneert. Als je 's nachts weinig wakker wordt, kun je je beter concentreren. Wie goed is uitgerust, maakt minder fouten en kan makkelijker leren en onthouden.


Grappig feitje over slapen

Wanneer we een goede winter hebben en er ijs en/of sneeuw ligt dan gaan we doorgaans vaker en langer naar buiten om daar van te genieten. Waarschijnlijk doe jij dat ook wel als natuurliefhebber. Wanneer je dan actief buiten bent geweest is er een grotere kans dat je die avond wat lekkerder en dieper zult slapen. Wanneer je na een actieve dag op bed gaat liggen worden je spieren helemaal slap. De oud Germanen gebruikten ook voor het woord slapen 'slap' en dat slaat dus op de slappe spieren. Ons woord slapen stamt daar van af. Leuk feitje toch?


Gratis slaapmeditatie voor jou om een goede nachtrust te pakken.

Om je te helpen om lekker fijn en diep te slapen heb ik een slaapmeditatie voor je opgenomen. Speel deze af wanneer je lekker in bed ligt. Deze is zonder klankschaal aan het einde dus je kunt dan lekker meteen in slaap vallen. De slaapmeditatie staat in de nieuwe meditatie bibliotheek. Via deze link vraag je de toegang daartoe aan.


door Pascal de Natuurman 26 feb., 2024
Lentekriebels verklaard
door Pascal de Natuurman 27 jan., 2024
Dit gebeurt er bij je tijdens de griep en zo kun je er sneller van herstellen
thuisretraite
door Pascal de Natuurman 08 jan., 2024
In deze blog lees je hoe je zelf een thuisretraite kunt organiseren.
jaarthema in plaats van goede voornemens
door Pascal de Natuurman 06 jan., 2024
Een jaarthema is veel krachtiger dan een lijst goede voornemens! Lees waarom dat zo is
jouw eigen herfstbladeren
door Pascal de Natuurman 30 nov., 2023
Net als in de natuur heb jij zelf ook de nodige herfstbladeren.
lunchwandelen
door Pascal de Natuurman 21 nov., 2023
Lunchwandelen voor de lunch, tijdens of daarna? Je leest het hier.
meer zintuigen dan we denken
door Pascal de Natuurman 21 nov., 2023
Hoeveel zintuigen heeft de mens?
petrichor geur van regen
door Pascal de Natuurman 21 aug., 2023
De geur van regen in de zomer heeft een naam - petrichor
Eikels
door Pascal de Natuurman 07 nov., 2022
Soms struikel je er in de herfst over de hoeveelheid eikels en soms zijn ze er nauwelijks
Share by: