Blogopmaak

Dit gebeurt er bij de griep en tips om sneller te herstellen

Pascal de Natuurman • jan. 27, 2024

Dit gebeurt er bij je tijdens de griep en zo kun je er sneller van herstellen

herstellen van griep

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we nu midden in de winter en de griepgolf is een feit.


Vrijwel iedereen krijgt er een aantal keer in het leven te maken met een (zware) verkoudheid of de griep. Je weet waarschijnlijk nog wel dat je van een goede stevige griep je flink ziek kunt voelen. Wat gebeurt er dan eigenlijk in je lichaam wanneer je de griep hebt? En wat kun je zelf het beste doen tijdens een griep? Ik leg het je uit.


Dit gebeurt er tijdens de griep in jouw lichaam

Wanneer de griep zich bij jou gaat uiten zal je net daarvoor al een aantal dagen hebben gehad waarop je steeds wat meer hoofdpijn bent gaan voelen. Daarna verschijnt er vaak een lichte kuch en wordt je steeds vermoeider. Je gaat als vanzelf veel meer rusten en uiteindelijk ontwikkel je dan ook koorts, de temperatuurverhoging van je lichaam.


Misschien herken je ook wel dat je ergens op dag 3, 4 of 5 niet aangeraakt wil worden want elk deel van je lichaam doet dan vreselijk veel pijn. Je huid is extreem gevoelig en zelfs kleding op de huid ervaar je als vervelend. Deze fase duurt doorgaans zo’n 2 dagen.


Op dat moment heb je veel ontstekingen in jouw lichaam. Jouw lichaam heeft dan het grootste deel van het virus gedood en deze cellen in je lymfestelsel geleid. Hierdoor zijn al jouw lymfeknopen (o.a. in de hals, oksels, liezen) opgezet en pijnlijk. Het hele lymfestelsel is verbonden met al je gewrichten in jouw lichaam en is het reinigingssysteem van je lichaam. Omdat de toxiciteit nu in de lymfe zit wordt er nog veel extra lymfevloeistof aangemaakt. De lymfevaten zwellen op en daarmee ook je gewrichten. Daardoor voelt heel je lichaam pijnlijk aan.


De afvalstoffen worden door het lymfestelsel verwijderd en het wordt via de urine, ontlasting en zweet uitgescheiden. Dan op dag 6/7 begin je je dan ook weer beter te voelen want de symptomen nemen nu snel af, waardoor er minder toxisch afval in het lymfestelsel terecht komt.


Dit regelt jouw lichaam allemaal voor je, zonder dat je er bij na hoeft te denken. Het zorgt er voor dat de eetlust wat verdwijnt, het maakt je vermoeid zodat je gaat rusten. Het verhoogt de temperatuur naar precies de graad die nodig is voor de bestrijding van het virus en voert ondertussen alle afvalstoffen voor je af. Na een kleine week ben je er weer van af.


Dit is hoe het normaal gesproken hoort te gaan. Nu bedenk je je misschien dat je zelf een andere ervaring hebt gehad toen jij de griep had. Dan heb je wellicht proberen in te grijpen op dit goed georganiseerde proces van het lichaam, waardoor je de periode van griep onbedoeld en onbewust verlengd hebt.


Tips om bij de volgende griep sneller te herstellen

Een van de belangrijkste redenen is dat veel mensen op het moment dat ze de hoofdpijn en de vermoeidheid voelen opkomen toch nog even doorgaan en niet luisteren naar de signalen van het lichaam. Vaak voel je namelijk al dat er een griep(je) aan zit te komen. Wanneer je er dan al naar luistert ga je er uiteindelijk veel minder last van ervaren.


Daarnaast reageren veel mensen negatief op de koorts en willen die bestrijden. De temperatuurverhoging in het lichaam gebeurt automatisch en precies tot die graad dat het lichaam nodig heeft om het virus te bestrijden. Wanneer je dan aan de paracetamol gaat verlaag je de temperatuur die jouw lichaam heeft ingesteld. Hierdoor kan jouw lichaam niet effectief genoeg bestrijden waardoor je de periode van koorts verlengt. Ook dwing je het lichaam om de temperatuur nog wat verder te verhogen.

Dit is de reden waarom je op een gegeven moment tussen het innemen van de paracetamol tabletten ineens ervaart dat de koorts wel erg is gestegen. Dus het juiste advies is om de paracetamol te laten voor wat het is en deze pas te gebruiken wanneer de koorts extreem hoog wordt. In dat geval is het dan ook altijd raadzaam om even contact te hebben met jouw huisarts. Wanneer je de paracetamol links laat liggen zal deze situatie zich ook minder snel voordoen.


In de fase waarin je vol ontstekingen zit en de lymfeknopen zijn opgezet voel je je behoorlijk ziek. Je wil dan vaak blijven liggen. Toch is het goed om dan wel even te rustig te gaan bewegen tussendoor. Daardoor kan het lymfevocht beter doorstromen en kan er meer en sneller afgevoerd worden. Het lymfestelsel beschikt niet over een pomp functie, zoals het hart, maar werkt door middel van beweging. 


Je ziet een goede griep lost zichzelf op en je kunt jouw systeem daarbij ondersteunen door te weten wat er zich op dat moment in je lichaam afspeelt en te luisteren naar je lichaam om te zien in welke fase je zit. Zodat je weet wat je op dat moment zelf kunt doen om je lichaam te ondersteunen. We hebben allemaal wel eens in ons leven een flinke griep meegemaakt en niemand kijkt er naar uit om een nieuwe griep ronde mee te maken. Toch is het ons reinigingssysteem. Vaak voelen we ons daarna ook weer heerlijk en verfrist.


Het lichaam weet altijd wat je nodig hebt en je lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Wanneer je leert te luisteren naar jouw lichaam kun je haar op de juiste wijze ondersteunen. Het zelfgenezend vermogen van je lichaam kun je ook versterken. Een versterkt systeem zal sneller en adequater voor je werken. In de training ‘Versterk je natuurlijke zelfgenezend vermogen’ zullen we dan ook uitgebreid stil staan bij dit zelfgenezend vermogen en hoe je deze kunt versterken. Ik zal je begeleiden in de verschillende onderdelen van jouw zelfgenezend vermogen en de meditaties en aanvullende oefeningen ondersteunen je daar in.

door Pascal de Natuurman 26 feb., 2024
Lentekriebels verklaard
goede nachtrust
door Pascal de Natuurman 08 feb., 2024
Een goede nachtrust houdt je vitaal
thuisretraite
door Pascal de Natuurman 08 jan., 2024
In deze blog lees je hoe je zelf een thuisretraite kunt organiseren.
jaarthema in plaats van goede voornemens
door Pascal de Natuurman 06 jan., 2024
Een jaarthema is veel krachtiger dan een lijst goede voornemens! Lees waarom dat zo is
jouw eigen herfstbladeren
door Pascal de Natuurman 30 nov., 2023
Net als in de natuur heb jij zelf ook de nodige herfstbladeren.
lunchwandelen
door Pascal de Natuurman 21 nov., 2023
Lunchwandelen voor de lunch, tijdens of daarna? Je leest het hier.
meer zintuigen dan we denken
door Pascal de Natuurman 21 nov., 2023
Hoeveel zintuigen heeft de mens?
petrichor geur van regen
door Pascal de Natuurman 21 aug., 2023
De geur van regen in de zomer heeft een naam - petrichor
Eikels
door Pascal de Natuurman 07 nov., 2022
Soms struikel je er in de herfst over de hoeveelheid eikels en soms zijn ze er nauwelijks
Share by: