Blogopmaak

Hoeveel zintuigen heeft de mens? Meer dan 5 in ieder geval

Pascal de Natuurman • nov. 21, 2023

Hoeveel zintuigen heeft de mens?

Via webstrings maken we contact met de natuur om ons heen.

De meeste levende wezens en organismen gebruiken hun zintuigen om te leven. Ze zoeken steeds naar aantrekkelijkheden (voedsel, water, licht, schaduw etc) die hun welzijn bevorderen. En dit doen ze wonderbaarlijk goed en zonder stress. Zou hier wellicht een aanknopingspunt zijn voor menselijk geluk? moet Michael Cohen, de grondlegger van de toegepaste ecopsychologie, hebben gedacht. Op zijn zoektocht naar de psychologische achtergrond van het weldadige gevoel dat hij zelf keer op keer ervoer in de natuur, kwam hij er samen met zijn studenten achter dat ons lichaam meer verbindingen maakt met de omgeving dan alleen maar via onze ogen, oren, neus, huid en smaak.


Hij kwam uiteindelijk tot maar liefst 53 zintuigen, waarmee ons lichaam informatie uit de omgeving oppikt! Naast de voor de hand liggende zintuigen voor tast, zicht, reuk, gehoor en smaak zijn er dus nog vele anderen.


Hieronder plaats ik een aantal opvallende zintuigen uit de lijst die Cohen gedurende zijn jarenlange studies opstelde:

  • Zintuig voor kleur
  • Zintuig voor stemmingen en identiteiten die met kleur verbonden zijn
  • Zintuig voor elektromagnetisme en polariteit
  • Zintuig om je te ontlasten van afvalstoffen
  • Zintuig voor ruimte en nabijheid
  • Zintuig voor beweging, bewegen van het lichaam
  • Zintuig voor vochtigheid, inclusief dorst, verdampingscontrole en de vaardigheid om water te vinden of een watersnood te vermijden
  • Zintuig voor elektromagnetisme
  • Zintuig voor weersveranderingen
  • Zintuig voor vorm en design


Met deze zintuigen maken we verbinding met de natuurlijke omgeving. In de natuur worden ze als het ware automatisch aan gezet. Onze perceptie van wat er om ons heen gebeurt is ineens veel beter dan wanneer we in een gebouw zijn. We staan hierdoor meer in contact met onszelf en dat voelt goed.


Cohen noemde deze verbinding van onze zintuigen met de omgeving webstrings; zintuigelijke touwtjes waarmee we met onze omgeving worden verbonden. Als deze touwtjes spreekwoordelijk zouden worden doorgeknipt hebben we daar last van. Dat is eenvoudig voor te stellen als we niet meer zouden kunnen zien; als de webstring van ons visuele zintuig met de omgeving is afgesloten. De verbinding met de omgeving wordt dan verbroken en we zijn niet meer onszelf.


Maar gelukkig zijn er ook andere zintuigen die gedeeltelijk de informatie opname en -verstrekking overnemen. Bij blinde mensen wordt het gehoor scherper, maar via de huid wordt er ook meer geregistreerd. Bij dove mensen gaat het opmerkingsvermogen via de huid er hard op vooruit; muziek kan dan worden ervaren door trillingen op de huid.


Deelnemers aan mijn live trainingen hebben dit ook ervaren. Ik laat ze namelijk buiten in de natuur deels met gesloten ogen lopen. Ze konden toen goed merken dat de andere zintuigen deels harder gingen werken om zo toch alle relevante informatie te kunnen opnemen om te bepalen waar ze zijn. Vaak hoor ik terug bij deze oefening dat mensen ineens veel meer gingen horen en dat de geuren van de omgeving veel sterker binnenkwamen. Ook was de aandacht veel meer bij de voetstappen om goed te kunnen voelen of je nog op het juiste pad zit. Sowieso brengt deze oefening je veel meer in het huidige moment want je kunt niet ook nog focussen op gedachten. Probeer dit zelf ook eens. Kies dan wel een pad waarvan je weet dat je er veilig met gesloten ogen kunt lopen. Wil je liever onder begeleiding deze oefening doen? Kijk dan eens op de pagina Live om te zien wanneer je met mij op stap kunt.


door Pascal de Natuurman 26 feb., 2024
Lentekriebels verklaard
goede nachtrust
door Pascal de Natuurman 08 feb., 2024
Een goede nachtrust houdt je vitaal
door Pascal de Natuurman 27 jan., 2024
Dit gebeurt er bij je tijdens de griep en zo kun je er sneller van herstellen
thuisretraite
door Pascal de Natuurman 08 jan., 2024
In deze blog lees je hoe je zelf een thuisretraite kunt organiseren.
jaarthema in plaats van goede voornemens
door Pascal de Natuurman 06 jan., 2024
Een jaarthema is veel krachtiger dan een lijst goede voornemens! Lees waarom dat zo is
jouw eigen herfstbladeren
door Pascal de Natuurman 30 nov., 2023
Net als in de natuur heb jij zelf ook de nodige herfstbladeren.
lunchwandelen
door Pascal de Natuurman 21 nov., 2023
Lunchwandelen voor de lunch, tijdens of daarna? Je leest het hier.
petrichor geur van regen
door Pascal de Natuurman 21 aug., 2023
De geur van regen in de zomer heeft een naam - petrichor
Eikels
door Pascal de Natuurman 07 nov., 2022
Soms struikel je er in de herfst over de hoeveelheid eikels en soms zijn ze er nauwelijks
Share by: